Emel Akkan

Lezzetin Taçlandığı Tarif: Profiterol Tarifiyle Damakları Şenlendirin!

Emel Akkan

Tabaklarınıza şenlik katacak, her lokmasıyla lezzetin doruklarına ulaştıracak bir tarifle karşınızdayız! Profiterol, tatlı tutkunlarının vazgeçilmezi olan muhteşem bir lezzet. İncecik hamuru, kremşantisi ve üzerindeki çikolata sosuyla damakları şenlendiren bu tatlı, herkesin favorisi olmaya aday. Siz de mutfağınızı bu eşsiz lezzetin büyülü dünyasına davet etmek ve sevdiklerinizi enfes bir tatlıyla şaşırtmak istiyorsanız, buyurun, işte sırrını paylaştığımız o nefis profiterol tarifi!

Malzemeler: 

Şu Hamuru İçin: 

  • 200 ml su (¾ su bardağından biraz fazla) 

  • 100 g tuzsuz tereyağı (7 yemek kaşığı) küp küp doğranmış 

  • 1 çay kaşığı tuz 

  • 150 gr un (1 dolu su bardağı) 

  • 4- 5 büyük yumurta (oda ısısı) 

Pastacı Kreması: 

  • 500 ml süt (yaklaşık 2 su bardağı) 

  • 130 gr şeker (2/3 su bardağı) 

  • 50 gr nişasta (½ su bardağı) 

  • 60 gr tereyağ (4 yemek kaşığı) küp küp doğranmış 

  • 4 adet L boy yumurta sarısı ( oda ısısı) 

  • 1 tatlı kaşığı vanilya özütü 

Çikolata Sosu İçin: 

  • 300 ml krema (1 ¼ su bardağı) 

  • 220 g bitter çikolata, doğranmış 

  • 50 gr tereyağ (3,5 yemek kaşığı )( küp küp doğranmış) 

Yapılışı: 

1. Şu Hamurunu Hazırlama: 

Fırını 180°C'ye ısıtın. Bir fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. b. Orta ateşte bir tencerede su, tereyağ ve tuzu karıştırın. Kaynamaya başlayınca 1-2 dk bekleyin ve ocaktan alın. c. Unu ekleyin, spatula ile ezerek un parçacıkları kaybolana kadar yedirin. Tekrar ocağa alın ve ezerek karıştırın (4-5 dk sürebilir).d. Tencerenin tabanında ince bir kabuk oluşunca ocaktan alın ve soğumasını (6-7 dk) bekleyin. Bu arada yumurtaları bir kaba kırın ve hafifçe karıştırın. Sonra, kontrollü ve azar azar yumurtaları hamura ekleyin, bir sonrakini eklemeden önce iyice karıştırın. Elinize bir miktar hamur alın ve 2 parmağınız arasında uzattığınız da kopmuyorsa olmuştur, kopuyorsa yumurtaları eklemeye devam edin ve tekrar test edin. e. Hamuru sıkma torbasına aktarın ve tepsiye 3-4 cm genişliğinde aralıklı olarak toplar halinde sıkın. f. Yaklaşık 30-35dakika veya altın rengi ve kabarık olana kadar pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun. 

2. Krema Hazırlama: 

Süt ve vanilya sos tenceresine alıp, kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Ayrı bir kapta şeker, yumurta sarıları ve nişasta güzelce çırpın. b. Sütü ocaktan alıp azar azar yumurtalı karışıma dökün ve her seferinde karıştırın. Tüm sütü ekleyince tekrar tencereye boşaltın ve ocağa alın. c. Muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak orta ısıda  pişirin. d. Ocaktan alın ve içine tereyağları ekleyin ve karıştırın. Temiz bir kaba aktarın üzerini de bastırarak streçleyin ve soğumaya bırakın.  

3. Çikolata Sosu Yapımı: 

Küçük bir tencerede krema, orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. b. Ateşten alın ve doğranmış çikolataları ekleyin. Bir dakika bekletin, sonra pürüzsüz olana kadar karıştırın. c.Tereyağı ekleyin ve eriyene kadar karıştırıp soğumaya bırakın. 

4. Profiterollerin Hazırlanışı: 

  • Soğumuş profiterol toplarının tabanlarını bir kaşık yardımı ile delin ve güzelce çırptığınız kremanızı ister bir kaşık ister sıkma torbası yardımı ile topların içine doldurun.  

 

5.Servis: Krema dolgulu topları servis tabağına alın ve üzerlerine çikolata sosunu gezdirin. Sosun üzerini de isteğe bağlı olarak toz antep fıstığı,kırık fındık veya file badem serpebilirsiniz.  

İntagram: emel_bakes  Hazırlanış Videosu için Tıklayın.

 

Afiyet olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları